vineri, 2 ianuarie 2015

Străzi


Cum vine cineva la putere, cum schimbă câte ceva. De la oameni, nume de străzi şi instituţii până la oraşe întregi. Dacă unii sunt luaţi de valul schimbării, alţii sunt luaţi de valul pupincurismului. Timpul trece, schimbarea se modifică, iar modificarea se schimbă, şi tot aşa. Acum, când se pare că punem la loc scara valorilor, de ce nu revenim la denumirile neoşe, şi aici fac referire la numele străzilor. Să rămânem cu denumiri parfumate de comunism, cum ar fi Republicii sau Moghioroş? De ce să nu avem denumiri româneşti sadea, cu specific local. Spre exemplu, la noi în Ploieşti, Republicii se numea Câmpinii, apoi Ferdinand I, sau Gheorghe Doja se numea Oilor. Cu al doilea exemplu nu sunt chiar împotrivă, fiind vorba despre istorie. Dar, am o mică idee, creaţă sau nu, om vedea. La fiecare stradă, să avem câte o plăcuţă cu descrierea succintă a denumirii. De unde vine, adică Câmpinii, că este ieşirea spre oraşul Câmpina este floare la ureche, dar Oilor, deoarece pe vremuri pe acolo treceau ciobanii cu stânele în transhumanţă. Sau Anul 1848, ce s-a întâmplat atunci. Sau, dacă strada are nume de floare, arbore, mamifer sau mai ştiu eu ce insectă, să fie o mică descriere biologică, ca la zoo de exemplu.
Baftă şi tradiţie!



2 comentarii:

  1. Eu zic ca Oilor cu indemn spre transhumanta duce spre rebeliuni si alte cele mai ales ca oaia e cunoscuta ca animal capiat si naravas,...si cand in turma sant si magari....Nu poti sa dai o explicatie de asta care poate veni ca o eticheta pentru locuitorii ei -veniti cu turma,,-cam capiati,,,,etc Si-apoi cate cheltuieli pot reiesi iar din adaosuri de astea si bataie de cap pentru cei cauza -cati oiroi sa coste fiecare litera in plus si cum sa si-i imparta.... Ziceam si eu ...

    RăspundețiȘtergere
  2. dar daca strada se numeste "Turnatori", doar asa, ca este intr-un oras industrializat fortat :) cat despre cheltuirea si impartirea banilor publici, ma tem ca avem edili cu centura neagra sapte dani ;)

    RăspundețiȘtergere