duminică, 9 februarie 2014

Roma - episodul trei

Plecăm de la vestita fântâna, care îndeplinește orice dorință, cu gândul de a ajunge al o altă capodoperă, de data asta, una antică. Abia facem câțiva pași, că o lumina caldă ne face cu ochiul dintr-o prăvălie. Ne oprim...pe fața tuturor înmugurește un zâmbet larg, până la urechi. Este atelierul lui Geppetto. La intrare te întâmpină însuși Pinocchio, dar fără chip.







Acolo e locul fiecăruia, să-și imortalizeze trecutul și prin trupul de copil năzdravan pus pe șotii. La tejghea te așteaptă însuși meșterul tâmplar transformat în creator de bucurii pentru copiii mici și mari www.bartolucci.com .
La ieșire se află o jucărie pentru copiii foarte mari, în special pentru băieții visători de libertate. 
Ne luăm rămas bun, cu inima fremătând de amintiri din copilărie, și ne îndreptăm spre Pantheon.
Construit acum aproape două mii de ani, așteaptă și azi să vii să te închini și să te minunezi de ce au putut crea inginerii, în vremuri de mult apuse. Uși imense din lemn de stejar îți deschid calea către o încăpere vastă, unde vei fi minunat de frumusețea marmurei care întruchipează sfinți și câteva picturi de o acuratețe uimitoare.
Cupola este copleșitoare, afară de plouă neîncetat, abia de picură înăuntru unde pe pardoseală vei găsi un perimetru mic împrejmuit, care trebuie ocolit. Pe o latură vei găsi locul de odihnă a celui ce a fost Victor Emanuel al II-lea cunoscut și ca "Regele gentilom" de altfel unificatorul și creatorul Italiei moderne. Pereții exteriori îți arată ce-a însemnat pentru unii, vei găsi inimi străpunse de săgeți și nume din lumea întreagă, scrijelite fără noimă și cu răceală în suflet, dar și găuri sfredelite de gloanțe, mărturie că a fost pavăză pentru alții. Când să plecăm, dau un tur cu privirea prin Piazza della Rotonda și mă opresc asupra unui parter de bloc al secolului XIX. De acolo vine un parfum insinuant, un parfum cald și plăcut, de patiserie. Dar, surpriză plăcută, nu este numai patiserie, în acest loc poți să-ți omori poftele, poftele răscolite și născute de delicatesele atârnate din tavan sau orânduite pe rafturile mici ce împrejmuiesc intimul locșor de servit o gustare frugală.
 Înarmat cu o plăcintă acoperită cu semințe de fistic, pornesc la ucis poftele gurmande. Pașii ne îndreaptă către Piazza Navona, o fostă arenă a sporturilor antice, devenită piațetă. În ziua de azi o vei găsi împodobită cu fântâna celor patru râuri, dominată de obeliscul lui Domițian.
Pe lângă lecția de istorie ținută de fiecare edificiu, aici, în cadrul pieței, te vei bucura privind picturi realiste sau impresioniste, realizări în cărbune și chiar caricaturi. Toate sunt însoțite de creatorii lor, dispuși să-ți îndeplinească dorința de a te materializa, pin talentul acestor scriitori ai imaginilor, pe hârtie sau pânză.
    Mă uit spre cer. Norii reîncep dansul supărător, aleargă cu repeziciune și se învârt amețitor, semne clare că trebuie să iuțim pasul. Traversăm râul Tibru sau Fiume Tevere cum îi spun localnicii, pe lângă Corte Suprema di Cassazione 

construcție cu alură de muzeu, nicidecum a loc hotărâtor de destine, și ne îndreptam spre Citta'del Vaticano. Drumul este străjuit de Castel Sant'Angelo, 

care-l știți din atâtea filme, mai vechi, istorice sau filme mai noi, cu povesti despre teorii conspirative. Un vechi mormânt, clădit în secolul II e.n., al împăraților romani, devenit în timp castel folosit de papi.
Din zare ne întâmpină Basilica di San Pietro
maiestuoasă, de-a dreptul fermecătoare. Indiferent de unde ești venit sau de ce ai în suflet, te vei simți pătruns de un fior neînțeles. 


 Dacă e vorba de spiritualitate sau doar de frumusețea intrinsecă, asta nu pot edifica corect. Nu poți povesti, nu poți explica, nu poți reprezenta în cuvinte acest loc unic pe pământ. Pentru unii este loc sacru de cercetare religioasă, pentru alții un loc magic, iar pentru unii doar un loc încărcat de istorie și pentru alții un loc perfect pentru încărcare energetică, posibil pentru alții să fie un loc plin de frumusețe arhitecturală sau locul de plecare/sosire în vizitarea și cunoașterea Cetății Eterne, de aceea vă poftesc la plimbare și cunoaștere. Pentru fiecare dintre noi reprezintă altceva și se simte altfel. Prima dată am vizitat, Roma, plecând din piața Sf Petru și am finalizat călătoria la Coloseum. Indiferent de soluția aleasă, veți fi pătrunși de ingeniozitatea umană, de capacitatea noastră de a face lucrul frumos pentru noi și pentru cei ce ne vor urma. 


Baftă și drumeții încântătoare!

3 comentarii:

  1. Iti multumim pentru excursia virtuala pe care ne-ai oferit-o pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. Citind toate acestea...parca am fost alaturi de voi in concediu...ai povestit atat de detaliat incat nici prezenta daca eram nu observam toate detaliile....multumes pt aceasta plimbare si pentru multa istorie de care habar nu aveam...:-)

    RăspundețiȘtergere