miercuri, 21 ianuarie 2015

Colţul cu haleală

Aş fi dorit să-i pun un titlu mai academic, dar ce văd de fiecare dată în "corner food", indiferent de mall-ul în care mă aflu, în ţară sau aiurea-n lume, mă îndeamnă să mă exprim astfel. Haleală şi atât. Există şi mâncare, dar priveşte unde este coada mai abitir, la haleală. Chiar aşa, la nesfărşit să declarăm "măcar azi", sau "îmi fac o dambla" sau... Si eu ziceam la fel, ba mai plusam şi cu "o viaţă are omu', de ce să nu fac ce vreau".  Am făcut, şi ţineam halba pe burtă în echilibru perfect în poziţia stând în cur pe scaun, nu întins pe spate cum ai crede. De ce să nu ne batem joc de noi, că e mai simplu, mai la îndemână. Coadă nenică, la chestii făcute instant cu instanturi instantanee promovate instantaneu de peste ocean încoace. Instanturi rapide, mai ceva ca la fotograf. De ăştia, am înţeles că au dat înapoi dintr-o ţară sud americană, căci acolo dacă păpica nu se găteşte în vreo treizeci de minute, nu e bună, adică nu e sănătoasă. Faliment. Cele mai mici rânduri (cozi, ca să ne înţelegem), chiar inexistente de multe ori, sunt la cei care-ţi prepară un peşte sau o salată. Dar vrem să fim buni de slim-uri sau măcar de reclame la familii sănătoase şi fericite. Hai bre, dă-o încolo de treabă! Bine, bine, ai luat o porţie, dar două sau trei? Ce draq! Două salate puteai? No, că sunt scumpe, şi te umflă, fir-aş al naibii. Sau măcar o mâncare arăbească sau chinezească, poate libaneză sau egipteană, e altceva.  Frăţică, mă las de critică, nu doresc să devin un ctp-ist, şi-ţi spun cu mâna pe suflet că nu m-am sucit la o sută optzeci de grade, dar la o sută tot am reuşit. Mi-am dorit. Nu cred că există perfecţiune, ci ceva mai bine către şi mai bine urmat de foarte bine. Foarte bine, adică FB la şcoală. Şi când te gândeşti că aveam pornire să-ţi spun de cei cu salatele  de belea. Colorate, aromate, bogate şi gustoase. Le-am luat pe rând, acum am servit-o pe cea cu somon. Mucles. Aşa te lasă. Pentru o salată de mall, e nemaipomenită, şi dacă vrei, poţi să o acompaniezi cu câteva crutoane. Şi aici vine oful meu. Dacă faci salate, de ce nu potriveşti cu crutoane din pâine neagră, sau pâine cu secară, ci le zăpăceşti cu crutoane făcute din pâine albă. Habar n-am. Îţi recomand şi salata cu ton, şi cea cu pui şi... pe toate. La dressing, îţi recomand cu busuioc, cel mai cel, din punctul meu de vedere, busuioc cu mentă. Punct.
Baftă şi poftă mare, sănătoasă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu