sâmbătă, 7 februarie 2015

Marel bazar/ Grand Bazar/ Büyük Çarşi

Salutare, salutare! Ce faci? De unde eşti? Nu vrei o geacă? Am pentru tine un inel! Prietene, vino să-ţi arăt un covor! Pipă? Am tocmai ce-ţi doreşti! Doamna, doamna, totul este pentru dumneavoastră!
Cam aşa ceva auzi şi vezi, din secundă în secundă. Auzi în cam toate limbile de care te-ai lovit la şcoală sau la televizor. Cum vezi întrebările? Sunt ce-i mai expresivi vânzători din lume, indiferent dacă-ţi vorbesc în turcă, engleză, rusă, franceză sau română. Mâini, ochi, urechi, nas, orice poate transmite trăiri, se mişcă, este viu şi vorbitor. Da, da, da, nu te mira, au văzut mai mulţi români decât poţi confirma că ai văzut în personalul de unşpe' noaptea spre Costineşti de 1 Mai.
Ţi-am mai spus de amabilitatea şi zâmbetele lor, aşa-i? Ei bine, de vrei să cumperi ceva din Marele Bazar pregăteşte un arsenal bogat de argumente pentru a putea face faţă concursului de negociere. Da, pe bune, o vânzare-cumpărare nu este doar o negociere ci şi un concurs de negocieri, vei avea impresia că fac în fiecare dimineaţă, la primul ceai, o tură de recapitulare a tehnicilor de negociere şi câte un mic role-play cu bunicul care are centura neagră cu şapte mii de dani în arta comunicării, convingerii, persuasiunii şi a ce mai vrei. Sau simplu, varinta B... te declari bucuros de ce-ţi dă, la ce preţ vrea el şi l-ai rezolvat de bani pentru o vacanţă. Da, pe bune, îi cam burduşeşti buzunarele, aşa că cel mai potrivit, sări pe taste şi verifică din timp ceea ce vrei să cumperi. Ca idee suplimentară, orice ai găsi acolo, să nu te gândeşti vreo secundă că este original, adică brand vestic. Sau vreun brand turcesc de anvergură, şi ai să fii uimit câte au. Ceea ce vei găsi întocmai cu realitatea, sunt produsele manufacturate, produse realizate de multe ori chiar în bazar sau în apropiere, dacă nu sunt aduse din mediul rural. Vei putea să-ţi bucuri ochii cu lampadare, covoare, papuci turceşti, suveniruri fel de fel, geci şi veste din piele, eşarfe şi fulare, iar pentru amatorii de pipe este raiul pe pământ.







Sunt magazine-atelier, eu am găsit două, care-ţi fac pipă pe comandă, au bucăţi de rocă Meerschaum.

 Atenţie doamnelor şi domnisoarelor, argint, aur galben şi alb, pietre preţioase şi semipreţioase, toate doar pentru dumneavoastră. 

Bijuterii mici, mari, piese unitare sau seturi pentru urechi, gât, nas, mijloc, degete şi glezne, de sus până jos ve-ţi putea fi îmbrăcate într-o clipită. Atenţie la antichităţi, au tehnici de îmbătrinire ale metalelor şi materialelor textile, probabilitatea ca acel produs să fie mai vechi de trei sau patru ani e foarte mică, nicidecum o sută de ani. Şi pentru gurmanzi, ştiu că ve-ţi găsi Spice Market/ Misir Çarşısı, 


dar dacă ai apucat să vizitezi marele bazar, nu o să mai fi surprins prea mult. Oricum, or să-ţi explodeze nările şi gura, creierul o să-ţi fiarbă, matrix e minciună pe lângă ce-ţi va trece prin cap. Arome, mâncăruri gustate şi visate, ce-ai văzut vreodată la televizor sau în vreo revistă, o să prindă viaţă în gândurile tale, sau mai rău, o să te blochezi şi o să-ţi cumperi tot ce vezi, mai rău ca unul intrat în sevraj. Avertisment! Nu sări ca haplea, se găsesc, mai nou, majoritatea şi în ţară, adevarat că la preţuri ceva mai mari. Să revin la preţuirea lucrurilor, orice vei cumpăra la juma' din preţul pomenit la început, ai să constaţi că nu-i o afacere prea bună. Trage către o treime, nu ştiu cum o să faci, prin ce tehnică sau mimică de moacă, dar dacă ai ajuns acolo, o săc onstaţi o nervozitate a vânzătorului, a intrat în joc şi e aproape de preţul minim care-l poate oferi ca să rămână în profit. Crede-mă, daca ai ajuns la sfert din preţul de pornire, eşti ninja negociatorul. Dacă-ţi dă şi o cafea sau un ceai, înseamnă că poţi încerca să devi ninjalău în vânzări, e semn că-i afacere încă bună pentru el, mai are ceva rezerve şi poţi să încerci să-l mai storci. Că iei mai mult, sau mai adaugi alte produse, asta-i treaba şi pofta ta. Înca câteva sfaturi înainte de a fugi la bazar, uşurează-te şi să ai burdihanul satisfăcut, altfel ameţelile vor deveni starea ta de fapt. Lumini, culori, mirosuri, texturi, sunete, gusturi, totul într-o sarabandă îmbătătoare, chiar magică.
Baftă şi relaxare!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu