marți, 8 decembrie 2015

Cafeaua vieții

   'Neața, bei o cafea? Sau... cafeaua de dimineață. Mă gândeam că este transpunerea vieții... cafeaua. Ba e dulce, ba e amară, ba e fierbinte, ba e neagră, ba e spălătură de ibric, ba e scurtă, ba e lungă, ba e cu ghimbir, ba e marghilomană, ba e cu scorțișoară, ba e ... Mereu altfel, mereu diferită, mereu surprinzătoare, sau catifelată și parcă te îmbrățișează cu căldura ei. Cafeaua-i ca viața, și parcă-i mai bună, mai frumoasă, băută cu poftă, cu nesaț, cu puțină nebunie în prag de ziuă.
   Bunică-mea avea o pasiune pentru cafea, pot spune că o trăia ritualic. Neapărat făcută cu caimac, la ibric, servită din ceșcuță cu farfurie, în mod normal fără zahăr, dar întovărășită de o chisea cu dulceață. Câteodată, atunci când nu aveam dulceață, ne bucuram de miere. Miere de toate felurile și culorile, miere descăpăcită de bunicul meu. Ei bine, dulceața trebuia însoțită de un pahar mare cu apă rece. Savoarea era de nedescris, iar limba începea să se învârte și să se dezlege, pornea la povestit și la tăifăsuit. Era așa de pișicheră, încât prietenii preferau să bem cafeaua în bucătăria bunică-mii, în loc să ne pripășim prin nu știu ce bar sau cafenea vălătucită de nori grosi de fum.
   Cafeau dezleagă simțurile, cafeaua zbughește prin ungherele minții și-ți trimite visele în călătorii colorate, cafeaua-ți inspiră gândurile și-ți leagă vorbele lângă cei dragi.
    Baftă, să ai parte de o cafea aromată!





 

6 comentarii:

  1. Multumesc, posibil sa fie frumos. Dar, maestre, Fane ma faci sa rosesc :) sunt abisal fata de acest calificativ. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cum este a ta cafea a vietii???

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata! Incerc sa fie mereu calda, aromata si neagra :)

    RăspundețiȘtergere
  4. as mai vrea sa beau o cafea ... asa cum spui ! miere este, cafea este, dar ...compania ?

    RăspundețiȘtergere
  5. compania... vine si pleaca precum aburul cafelei, de altfel ca si noi... toti! asa ca-i bine sa ne bucuram de aroma ei, mereu :)

    RăspundețiȘtergere