miercuri, 30 decembrie 2015

Să te speli, singur, la cur...

    E momentul bilanțului. Ce dracu am făcut peste an, am făcut bine, am făcut rău. Am realizat X% din ce mi-am dorit, sunt sus sau jos, sunt concav sau convex. Sunt vesel sau trist. Pe naiba, trebuie să rămâi vesel indiferent ce ți se întâmplă, dacă ești pe budă sau pe scenă.
   E momentul bilanțului și momentul urărilor. Peste ani, am auzit cam aceleași urări, clasice de altfel, dar și o grămadă de urări trăsnite. De la tocitul "La mulți ani!" și "Să ne vedem sănătoși!" până la cele mai aiuristice, de moment sau gândite la un fum. Până acu' ceva vreme, să tot fie vreo patru sau cinci ani, aveam damblaua să urez "Să te văd în vitrină la loto!". Adică să-ți văd poza, nu cu mașina sau bicla prin geamul loteriei, ci să-ți văd moaca zâmbind extaziat/ă ca într-un orgasm frenetic de vreo treizeci de minute (ca la porci) cu o bucată de hârtie pe care să scrie că ești fericitul câștigător ale unor obligații față de rude și prieteni, cunoscuți sau nenăscuți.
   Ei bine, de câteva săptămâni m-a apucat o sinapsă și m-a scuturat ca la '77 și am scobit-o din găvanele neuronului ciușdit după colțul occipitalului, că-i de bun augur să-ți urez cam așa:
 Să te speli, singur, la cur cu apă caldă până la o sută de ani!
   Hai să le luăm pe bucăți, o țâră. Să te speli la cur, și până la o astfel de vârstă, e clar că-ți lucrează cerebelul de minune. Ai habar de ce mergi la baie, cadă, duș, lighean sau bideu, mă rog, unde-ți place și unde poți. Lucru clar este că nu te prea scapi pe tine, așadar nu arzi banii aiurea pe scutece (nu vreau să fac reclamă moca corporatistă). Pe de altă parte, încă te țin balamalele, poți să îndoi gât, mâini, picioare și mijloc. Deci, pot spune că faci sport de performanță pentru asemenea etate. Nu râde, că te văd peste câțiva ani, când o să privești bordura ca pe o mare provocare. În altă ordine de idei, să ai apă caldă, e clar că ai bani. Să plătești o chirie, sau o întreținere sau camera de la azil. Și cel mai important lucru, mintea nu-ți joaca feste, vezi și prima observație, pe de altă parte încă simți la ce-ți folosește curul sau ce poți face cu o mână. Sau cu amandouă.
   Baftă, și rămâne cum am debitat: să te speli, singur, la cur cu apă caldă până la o sută de ani!
PS
Adică o poză fără cur sau cu o baie omniprezentă. Să te speli la cur singur cu apă caldă până la o sută de ani, într-un loc de poveste, unde să-ți zburde inima, unde să-ți tihnească un pahar de vin roșu alături de o strachină colorată și oameni zâmbitori.
Baftă! (2)

Un comentariu: