miercuri, 9 iulie 2014

Vânzătorul stupid și jupânul bengos

L-ai întâlnit, sigur, îl cunoști și îl eviți, îți faci cruce-n gând atunci când îl simți în preajma ta.
Unul îți stă în ceafă și nu te lasă să-ți concentrezi neuronii la ce privești și la ce vrei.
Unul nu te bagă în seama, molfăie cretinic un bot de covrig și se uită tâmp la tine "ce draq vrei?"
Unul te urmărește amabil cu un zâmbet cât casa (imprimat la rece, ca un rictus pe față) și-ți răspunde cu voce îndrăzneață ca - "Este cea mai bună alegere, ți se potrivește de minune". Dar produsul este tocmai ce nu vrei. Pantoful este mare și de lac, rochia te strânge de țipă cusătura ca din gură de șarpe sau atârna ca lâna pe gard, dar nuuu, ia/el insistă "domne' ți se potrivește de minune"
Unul e super-mega avizat și susține sus și tare că ăla e cel mai bun  lucru din lume, "nu se egzistă altul ca iel în toată lumea asta de pe globul pământesc". Așa-i fraiere, dar pe globul ocular sau pe Marte!?
Unul este super ingenios. Soluția aceasta este perfecta pentru dvs, daaaar (așa spus ca o mare și benevolă acțiune de ajutorare a ta, care ești un nepriceput, neavizat, afon,etc) dacă cumpărați/faceți/puneți/băgați/scoateți/etc. așa va fi o minunăție în casa/curtea/baia/etc. dumneavoastră.
Unul care-ți promite cele mai bune produse la cele mai mici prețuri de pe fața pământului și a galaxiei, și a noastră și a omuleților mici și verzi veniți de pe Andromeda.
Unul mai școlit, te urmărește ca o hienă după stâlp, știe că trebuie să respiri și să te minunezi un pic de ceea ce zărești la el în prăvălie, și hop vine cu întrebarea cretinică "Cu ce va putem servi?" Păi, dacă sunt într-un magazin plin de articolele pentru finisaje, doresc o ceafă în sânge cu legume la grătar? Nu frate, nicidecum, eu vreau o struțăcămilă cu muflangea pe stânga și coclender roz în cumpănă poleită cu aur!
Toți ăștia, și mulți alții, sub diferite forme de manifestare și afirmare, se miră tâmp "De ce nu merge vânzarea?" " De ce vinde boul ăla în showroom-ul ăla elegant mai bine ca oricine?" "De ce draq panaramele alea cu loc de parcare și consilieri zâmbitori atrag tot caimacul"? Păi te-a învățat jupânul să arunci produsele aiurea-n tramvai prin magazin (să vadă clientul ce marfă diversificată avem brebenele) și să râgâi a bou când te-nvață cineva cu ce se mănâncă treaba de sub nasul și din parohia ta (că deh, el știe dar a vrut să te încerce și îndrăznești să-i dai peste cap marotele false și principiile șușotite pervers de alții și neînțelese de el). Tot jupanul îi spune să stea dobitoc cu mufa-n tv la manele și seriale de doi bani cu dialog făcut de onaniști, să-ți arunci șunca și ceapa pe ziare cu articole suburbane și gândite infantil. El, cel mai cel din toți gânditorii proprietari de "SC"-uri din SE-ul Europei, testicularul magic și creatorul magnific al comerțului balcanic.
Le dau dreptate tuturor oamenilor de vânzări care-și caută alternative și le strâng ăstora degetele în ușă, că stăm și ne ucidem neuronii dădăcindu-i cum draq să facă impresie plăcută, să scuture omul portofelul la ei în prăvălie. Dar ei, privitorul din vitrină și jupanul de jupân, nu și nu. Frăție, sunt unii care nu vor să înțeleagă de ce se bagă bani în mostre, expozitoare, amenajări complexe, cataloage și pliante. Toți producătorii sunt duși, săriți gardul la 8+1, d-aia cheltuie bani pe celuloză frumos colorată, ca să aibă unii ce să pună sub pat sau sub birou, să stea drept, la boloboc, să aibă unul mai sorcovit la mansardă, raftul plin, să arate la vizitatori cu cine colaborează, de parcă nu avem ochi să privim în magazin.
Indubitabil o să le plângem de milă!
Încă un motiv de ce ia amploare vânzarea pe net. Netul nu te sâcîie, netul nu se uită strâmb la tine, netul nu pute, netul este organizat, netul pleznește de marketing, netul este frumos și logic colorat.
Nu trebuie să ai capacități de Nostradamus, de Galilei  sau Newton ca să înțelegi cine va câștiga: Showroom-ul, DIY-ul si On line-ul.
Baftă și spor la cumpărături!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu