duminică, 6 iulie 2014

Ceramica - industrializarea

Privește în jurul tău, mergi într-un magazin de bricolaj, întreabă lumea din jurul tău, vei afla unde-i ceramica. Oriunde.
În ziua de azi folosim ceramica în domenii vaste, i s-a găsit întrebuințare unde nici gândul celor mai vizionari înțelepți din urmă cu doua sute de ani nu găsea folosință. Adevărat este, că în unele situații, nu este o descoperire, ci mai degrabă inovare prin tehnologii aplicate ingenios. Folosim, ca și strămoșii noștri, pământul ars pentru a servi masa, în ziua de azi designul farfuriilor este aproape nelimitat, totodată avem tot felul de recipiente "moderne" pentru utilizare la cuptor. În același timp, decorăm casele, la interior sau exterior, pereții și pardoselile, cu plăci ceramice colorate clasic sau fistichiu, cu modele rustice sau moderne, reprezentări geometrice, naturale sau abstracte. Să nu uităm de bibelouri, create artizanal din lut primordial până la produsele de serie realizate din porțelanurile cele mai fine. În ziua de azi folosim (redescoperim) bisturie din ceramică, o dezvoltare fantastica în medicina dentară, în industria electronică sau aeronautică (spațială chiar), la autoturisme (în special discuri pentru frâne), în industria chimică sau la izolațiile pentru înaltă tensiune electrică, chiar păpuși din porțelan care se vând, la licitații, cu prețuri exorbitante. Ceramica este oriunde. Proprietățile native, ale ceramicii arse, au fost îmbunătățite în fiecare secol, în fiecare deceniu, prin includerea în compoziție a diferitelor roci sau alte argile și nisipuri cu diferite atribute speciale, de rigidizare sau de modelare. Ceramica și tehnologia de prelucrare, au fost dezvoltate continuu, în special porțelanul și metodele sale de producere. În doar trei sute de ani, porțelanul a ajuns de la manufacturare ultra secretă la producția de masă, cu mii și mii de utilizări, de la a fi apanajul doar a regilor, împăraților și a marii nobilimi, la posibilitatea de a fi utilizat de către majoritatea maselor de pe toate continentele, indiferent de rasă, religie sau statut social.
Dacă în zorii producției, în secolul XVII, era un domeniu stăpânit de germani, englezi și francezi, la ora actuală există producători estici care concurează cu succes pe toate piețele, producătorii dedicați, branduri cu tradiție de peste o sută sau două sute de ani.
Având în vedere că vine perioada renovărilor sau terminării finisajelor la interior (după perioada mult așteptată a vacanțelor) am să vă transmit în curând informații care (cred, sper)  să vă ajute în alegerea produselor din ceramică.
Baftă și vacanță relaxantă!
                                                                            Pure
                                                                discuridefrana.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu