miercuri, 9 octombrie 2019

Baia de la scoala

   Sunt multi, foarte multi. Roiesc efectiv, in jurul nostru. Sunt extaziati ca a venti, la ei, o echipa de filmare. Nu conteaza cine si de unde, ci, conteaza ca este cineva caruia ii pasa de ei. Se simt bagati in seama. Simt ca exista si ei in tara aceasta! Se intreaba daca-i filmam, daca se vor vedea la televizor. Nu stiu cat de stramba-i legea, dar cred ca ar fi chiuit toti, daca-i puteam filma si sa-i redam o secunda. Ar fi fost una din cele mai pretioase secunde din viata lor. Larma se stinge cand incepe ora de curs. Sunt convins ca fiecare din ei a asteptat pauza mai mult ca niciodata. Pauza! Larma incepe din nou, in clase. Nu au voie sa iasa pe culoar. Sunt ca apa tumultoasa din timpul ploilor torentiale, apa ce vine la vale si se impinge-n zid. Zidul rezista, usa nu se deschide.
   Timpul s-a scurs, picii pleaca catre casa, cate doi sau trei, cate unul singuratic, unii in larma altii in liniste. Ma uit in urma lor, nu conteaza ce clasa este fiecare, nu se uita intre ei ca-s majoritari sau minoritari, ce grai au acasa sau la biserica, sunt bucurosi si cu chef de joaca.
  Traiesc derularea unui proiect, am avut ocazia sa-i iau pulsul la inceput, atunci cand a fost lansat, si acum la final, sa simt si sa vad reactia oamenilor. Sunt multi! De la noi, de la scoli, de la constructori, de mai stiu eu de unde. Poate si tu esti angrenat, poate esti o persoana dintre cei care au participat la proiect. Acum, am ocazia sa vad rezultatele muncii unor oameni care nu aveau cunostinta de cei care vor beneficia de actiunea lor. Copiii! Multi copii, si ma gandesc ca ar putea sa fie si mai multi. Majoritatea covarsitoare sunt de la tara, din sate mici. Sate mici, parca uitate de lume, unele de care habar nu ai ca exista sau unde se gasesc pe harta. Parca-s nascute din neant.
   Trebuie sa vezi fata unor copii care au baie, adica grup sanitar cum ai tu acasa, cu vas wc modern si functional, cu faianta si gresie, intreaga si luminoasa, si chiar oglinda pe perete.
   Da, oglinda! La una din scoli, copiii erau fermecati de faptul ca-si puteau admira chipul...
   In oglinda!
   Acum invata cum trebuie sa foloseasca un grup sanitar, cum sa-si spele mainile, cand si de ce. Cu apa calda. Da, cu apa calda! Unii nu au avut apa calda!

https://www.youtube.com/watch?v=4OB84X1XMyQ

In curand, in maretia internetului, vom putea vedea imagini si auzi reactii de la fata locului ;)
Ce limbaj de lemn, uf!

Bafta, baia curata sa fie!






2 comentarii: