duminică, 4 august 2019

Tortilla sau omleta spaniola

   Oua. Fierte, prajite, murate, batute, coapte, crude, zbatute, si... Si habar n-am in cate feluri se mai poate prepara, sau nu un ou. Sau mai multe. De gaina, rata, gasca, strut, crocobaur, prepelita, sau dinozaur, pitulice, porumbel, fazan, nici un apropo!
   Omleta. Este preferata mea, pot combina ouale cu ce gandesc si cu ce doresc, cu ce gasesc in camara sau in frigider, cu ce imi pica pe moment, doar sa bat cateva oua cu ceva, dar sa fie gata repede, si sa ma apuc de infruptat.
   La noi, se pune ceapa si sunca, branza si marar, piper si sare, boia si... Si? Tu ce mai pui?
   In spania ii spune tortilla, dar este acelasi draq, doar ca-i pun si cartof! Nu-i potrivit? Ba bine ca da, si sa-i pui si ceva cascaval si... Verdeata, ceva aromat! Eu as pune si menta!

   Asa ca nu mai sta pe ganduri, repede la frigider, doua, maii bine trei oua, un castron, bate tare si rapid sa se inspumeze, in timp ce cartofii decojiti si taiati cubulete sunt pusi la fiert. Este greu? Ioc!
   Tigaie adanca, nu d'aia pentru clatite, cat mai groasa, daca ai din fonta esti marfa de bucatar, si pui strat de cartofi, strat de sunca/bacon/jamon/prosciuto sau cum iti trece prin cap sa o numesti, invelesti cu cascaval si inca un strat de cartofi cu oua!
   Ai o farfurie? Mare, cat mai intinsa, este buna ca sa intorci rapid, tortilla/omleta ca sa o coci si pe cealalalta parte!
   Iti place?
   Bafta si pofta buna/ bon appetit/ enjoy your meal!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu