miercuri, 14 martie 2018

Călăraşi New Nevada

   Avantajul unei meserii în care trebuie să pleci hai-hui prin lume? Oameni şi lucruri noi, poate nu în fiecare zi, dar sigur ajungi în locuri unde nu a fost nimeni din neamul tău şi sigur întâlneşti o lume pestriţă.
   Totul diferit.
Prima vizită în Slatina mi-a adus născut multe semne de întrebare. Cum poate arăta un "muncipiu" din plină câmpie şi de pe malul Dunării? Diferit de Brăila? Arhitectura? Oare-i jalnică? Oraş curat? Dar gropi, dau de ele sau în ele? Oamenii sunt aspri sau hâtri? Dar... Habar n-ai la câte mă gândeam.
   Recunosc, nu am trecut prin tot oraşul dar am apucat să văd câteva blocuri gri, cu termopane fel de fel, peticite cu polistiren, şi colorate...
   Am văzut case, mai bine zis foste conace. Cum arătau? Cateva erau în mare stil, renovate şi arătoase de te duceai cu maşina-n pom uitându-te dupa ele. Altele...

   Centrul este neaoş socialisto-comunisto-românesc-capitalist. Adică? Cladiri de pe vremea regilor, cu o arhitectură de înebuneşti şi te întrebi, pe bune, cum de există aşa ceva şi noi le lăsăm de izbelişte. Dar, pe de altă parte, construim un Consiliu de toată bafta. Insipid. Şi un sediu de banca, sterp şi inodor. Pun pariu că mai ai habar de încă patru sau cinci stuaţii similare, şi prin Oltenia, Transilvania sau Moldova.
   Hai să-ţi spun de ceva care este diferit, vei găsi o stauie ecvestră a lui Carol I de o frumusete rar întâlnită!

Pe bune! Şi încă ceva, legat tot de istorie, dar pentru asta mai trebuie să o iei la vale, către Dunăre, spre faleză. E, aici vei găsi un părculeţ, vara cred că-i superb de umbros, foarte curat, aproape impecabil, ordonat, cu băncuţe şi alei împletite şi cu o duzină de busturi. Bine, bine, şi ce? Da, şi ce? Şi tu ai la tine în oraş pe Mihai Viteazul? Da! Şi pe Ştefan cel Mare? Da! Şi pe Decebal? Da!? Şi pe Dromichete!? Hai, serios? Şi tot mergând prin oras, am vazut DRAPELUL. TRICOLORUL! Şi nu unul rătăcit.

   O să-mi spui că cei care orânduiesc urbea, au băgat mâna-n miere, da sigur şi de acord cu tine, şi ştim că nu scăpăm de ei repede, peste zi, dar mă bucur când văd bucată de Istorie Românească mărturisită şi povestită în uliţă, în văzul lumii. E bun şi aşa, un prim pas.
    Mai poţi lua la picior faleza, nu o să-ţi pară rău, ai o privelişte faină inclusiv pe vreme mohorâtă şi de-ţi place să faci click cu aparatul de pozat, ai unghiuri faine. Imaginaţie să fie.

   Am mai văzut lume amărâtă. Un nene îi povestea amicului de plimbare, ambii mai tomanticii, cum a trebuit să coasă călcâiul şosetei drepte ca să iasă din casă încălţat cum trebuie. Nu-i o ruşine să-ţi coşi lucrurile, dar e o ruşine pentru cei din "capu' satului" care habar nu au să "strunească căruţa". Păi, mă scuzi, ăştia nu au rusine. Am consumat câteva secunde aiurea din viaţa amândorura.
   Ce cred că poti face în Călăraşi, fără industrie, fără să poluezi (să luam partea plină a paharului), fără altă agricultură (câmpurile arată splendid), cred că poţi face ceva jocuri de noroc. Adica CAZINOURI!
   Cum aşa? Păi da, ce Nevada este la malul mării? Nu! Era cumva staţiune turistică? Ciu-ciu! Era capitală? Ioc! Şi când te gândeşti ca ai două autostrăzi lângă Călăraşi! Pe bune! Aduci clienţi şi din/prin Bucuresti şi din/prin Constanţa. Dacă vrei şi de la Viena sau Budapesta. Îi aduci pe toţi şi pe şosea şi pe apă. Ete că ai aflat a doua autostradă. Hoteluri, baruri, restaurante şi săli de joc. Şi de cinema. Rulete, mese de joc, zaruri, dacă vrei şi pariuri pe curling sau darts, pe cai sau pe peşti. Ăia de înoată.
   Ce zici? Faci rost de locuri de muncă, şi chiar binişor plătite? Dar de bani la buget? Ce zici? Îi ai laolaltă pe toţi mahării din jocuri şi din HORECA?
   Ai pe urmă bani de pomeni electorale, să dai în stânga şi dreapta, să aureşti biserici, da pe bune dacă nu te descurci şi de grădiniţe luminoase cu locuri de joacă utilate, de ceva şcoli şi licee curate şi super dotate, cu laboratoare şi ateliere, parcuri de joacă cu terenuri de joacă. Ce zici de facultate pe profil? Să-ţi vină tineri din toată lumea la specializare. Cred că toţi şoferii te vor vota, serios, că vei avea bani să pui piatră cubică la boloboc, pe toate bulevardele şi toate străduţele din spatele blocurilor. De ce piatră cubică? Pai, d'aia, ca să vină tot străinul să-şi rupă pingeau prin oraş făcând poze ca un asiatic la Paris sau Viena, Budapesta sau Londra. Tu nu asta faci? Mă rog, în afară de shoping şi degustare de bere sau vin

Hai, baftă şi să visăm frumos!
PS
Să visăm New Nevada şi la Zimnicea, Giurgiu, Corabia sau Vulcan, Darabani, Huşi sau Oneşti, Aiud, Rupea sau Marghita, oriunde unde-i nevoie de (re)dezvoltare, de marafeţi, adică de cocoşei, adică de parale, adică de verzişori, adică de coco, adică de euroi, adică de bani frăţie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu