vineri, 22 iunie 2018

Caracatiță. Octopus în farfurie.

   Trecând de la un raft la altul, printre galantare și oameni, ochii îmi alunecă peste bunătățuri. Alimentare. Unele... Nu-s bune, ce-i drept, cam multe, sunt doar gusotase și nesănătoase. Fiecare alege după cum îl taie capu' sau portofelu'. Apă, ceva legume, și am ajuns la nebunii puse pe ghiață.     Am ales file de somon. Am ales de două ori, adică provizii pentru atunci când nu vrei să mănânci ce ai în frigider, vrei să gătești dar să nu pierzi mult timp, să mănânci ceva bun, gustos și sănătos. Așa că am ales și caracatiță. Tentacule. Lungi, lungi, al naibii de lungi păreau. Cred că te-ai prins de idee, a fost țeapă. Nu cu caracatița în sine, ci cu gândul că pe lângă somon, și caracatița se prepară rapid.
   Ciu-ciu! Ioc! După căutări pe net și sunat o specialistă emerită a sportului, Mona îți ajunge lauda, merit o porție de gambas a la pil-pil, m-am hotărât ca data viitoare să gătesc o octopodă doar după ce mă hrănesc de mic dejun, altfel... "Cântă foame-n noi, tra, la, la, la, și cu ea cântăm și noi, tra, la, la, la!" Am trimis buzduganul înainte, adica am profitat de tehnologie și am sunat-o pe Cătă, rugând-o să scufunde în apă impricinatele brațe, deoarece trebuia să bolborosească vreo trei sferturi de oră. Cu lămâie. N-am. Așa că achit trei bucăți la magazinul din colț și viteză cu ele acasă. A, să nu uit, i-a mai pus și câteva boabe de piper, vreo șaptisprezece. Ajuns acasă, scufund lămâia și pironesc ochii la ceas. Mă rog, mai întâi am privit cum devorez două bucăți de somon. Dispăreau incredibil de repede din farfurie. Gol, somonul, ca să încapă și bucățile de cefalopodă.
   În paralel, adică în altă cratiță, altă apă, am scufundat la fiert și cartofi. Vechi. Mari. Foarte buni ca să-i poți felia ca pe franzele. De ce? Ca să faci un "pat" pe care să tolănești rondelele de tentacule. Cu boia de ardei, dulce. Și cu ulei de măsline, presat la rece, original, de la măsa din Espana!
   Adică a arătat așa, gustul nu știu să ți-l explic, dar pot să-ți spun că Rareș a mestecat în regim de TGV, iar eu în sistemul consacrat "hai că poți, ia și bucățica asta"!

   Baftă și spor la teste!
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu