Azi de dimineaţă, un prieten a reuşit, ce-i adevărat prin intermediul internetului şi a faimoasei reţele de socializare, să-mi provoace o avalanşă de nostalgii zâmbitoare, nostalgii pline de farmec, larmă, voioşie, nostalgii care au tresărit abundent chiar năvalnic, ca un vortex intergalactic, în micul creieraş ce-l posed. Treaba era cam aşa, să nu-i mai trimită nimeni invitaţii la jocurile generate pe acea reţea de comunicare-socializare. Momentul în care am citit mesajul, a fost declicul mental de care povesteam. Şi să o luam cătinel, una după alta, distracţiile la care ne dedam în anii copilăriei, ani care majorităţii ne-a dat energie şi cultura către mişcare, vorba lui Florin Pictoru, camarad din adolescenţă: cam toţi din generaţia noastră arătăm bine în comparaţie cu puştii ăştia, mai o chelie sau un păr grizonat, o mică burtică, dar tot mai facem mişcare. Ce-i adevărat ca au cam dispărut maidanele, iar în curtea şcolii este câte un cerber (nevinovat pe de altă parte) care nu te lasă să baţi mingea din poartă în poartă sau la coşul de baschet. Să revin, la jocurile şi jucăriile copilăriei:
- tricicletă - cine a avut? Cred că eram un mic Guliver pentru gângănii, atunci când făceam primele curse cu Dănuţ sau alţi mici pitici "de betoane". Pedalare, dă-i din picioare, gâfâie, urlă, primuuul! Gambe nu glumă.
- şotronul - primul sport - aruncare, săritură, aplecare, altă ţopăire, altă aruncare, ţopăire, săritură, întoarcere, ţopăire, stop. Echilibru zdravăn, ce să mai zic. Hai să vedem câţi puşti sunt în stare să se încalţe şi să se lege la şiret, totul din picioare! Aşa'i Mari? Hi,hi,hi!
- pititea - prima căutare - fugi, ascunde-te, priveste pe ascuns, fugi, sau numara, iscodeste, asculta, vezi si fugi. Dezvoltarea simturilor de vanator, copoi, de supravietuitor.
- coarda - ambiţia vitezei - mai iute şi mai mult. Ţopăiam şi număram până începeam să ameţim şi să behăim de sete. Parcă ne pregătem de box pentru olimpiadă.
- leapşa - fugi, sări, fugi, eschivă, fugi, zig-zag, uf. Viteză, rezistenţă şi imaginaţie.
- pac-pac sau hoţii şi vardiştii - sau cea mai tare combinaţie între pititea şi leapşa, să te fereşti, să te ascunzi, să fugi, să iscodeşti.
Mai erau şi alte jocuri, jocuri pentru copiii care tindeau către adolescenţă.
- ruble - decupam toate cutiile de chibrit din casă, fiecare cartonaş avea valoarea lui. Îţi aduci aminte ce căutam bidoane? Bidoane de ulei, d'alea de un litru, le echilibram cu nisip şi pietricele, apoi concuram pe cartonaşe până rămânea vreunul falit.
- căpăcele - de bere sau suc, cu atenţie aplatizate. Ca şi rublele, fiecare era cu valoarea lui.
Când vremea încerca să ne dea de furcă, umpleam orele libere cu jocuri de şah sau cărţi. Dacă pentru unii, şahul era mai plictisitor, cu cărţile ne întreceam în jocuri care mai de care mai fanteziste: 21, tarnim, kems, licitaţie, macao, wist sau renţ.
Ehe, vremuri pline de mişcare, emulaţie şi imaginaţie.
Baftă şi să auzim de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu