Vine sezonul amenajărilor, sezonul în care mulți dintre noi avem în plan să amenajăm/reamenajăm camera de baie, bucătăria, livingul (sufrageria cea modernă, brebenele) sau terasa. În toate aceste spații, se pot aplica, cu succes, plăci ceramice. La ora actuală sunt la dispoziția clienților mii și mii de modele din nenumărate colțuri ale planetei.
Ce trebuie să cumpăr? Păi, plăci de faianță și de gresie, care să-mi placă, atât prețul cât și modelul. Cum adică dacă am cumpărat ce trebuie? Aia îmi place, aia cumpăr! Și, să știi tu că meșterul meu e cel mai tare din lume și din parcare, știe de toate, îmi pune și caloriferele și-mi trage și prize în toată casa și la sfârșit îmi montează toate ușile..da, așa să știi! Și, și, și ce mai face?
Cam așa turuie gura majorității, oameni de bună cuvință și credință, care doresc să-și renoveze baia, sau să-și termine de finisat noua locuință. Dar trebuie să ținem cont de câteva lucruri atunci când ne alegem plăcile ceramice, și nu vreau să mă refer la design, adică la colorit, desen, model, formă sau dimensiune a plăcii dorite. Vreau să povestim o țâră despre tipul plăcilor și unde se recomandă montarea lor.
Plăcile ceramice se clasifică după câteva criterii, dar de căpătâi este absorbția apei. Adică cât de poroasă este placa, câtă apă permite să atragă în masa ceramică, asta însemnând și cam ce adeziv să folosești și implicit zona recomandată pentru aplicare. Primul pas este să te deplasezi într-un magazin, de preferat într-un magazin specializat sau cu raion specializat, unde ai posibilitatea să întâlnești oameni cât de cât pregătiți, și foarte important, întreabă. Ori cât de "plecați pe bani" adică deciși să-ți scuture portofelul, vânzătorul ar trebui să fie conștient că-i poți aduce un alt client sau nu, adică să-i faci show în magazin și promovare pe măsură.
Eu unul îți recomand să cumperi produse care au ambalaje cu marcaje CE și înscrisuri în limba noastră, cum vei găsi întotdeauna pe ambalajele Cersanit sau Opoczno . Ai măsurat suprafața care o dorești amenajată/reamenajată cu ceramică? Ei bine, cumpără cu puțin în plus, cam 10%, o cutie sau cam așa ceva.
Privește și verifică atent informațiile care le zărești pe cutie. Ai câteva informații importante: denumirea colecției, culoarea, tonalitatea, data fabricației și sortatorul. la plăcile pentru perete (faianță) iar la plăcile pentru pardoseli de interior sau pentru exterior vei regăsi și informații despre abaterea în dimensiune, rezistența la abraziune (zgâriere) și despre rezistența la alunecare.
Foarte important - nu toate produsele se află pe stoc. De obicei produsele economice (20-40 RON) se vor afla în depozitul comerciantului, dar, destul de des, pentru produsele mai atractive, mai pretențioase care au și un preț pe măsură (70-80 RON sau mai mult) va trebui să așteptați ceva zile sau chiar trei-patru săptămâni. Cred că ăsta este cel mai important sfat. Cutreierați magazinele de profil, cu mult timp înainte de a trece la acțiune de finisare. Vizitați și discutați cu personalul de vânzări, stabiliți termenii de achiziție ai produselor - timp, mod de livrare și preț.
Așa că treceți la cumpărături cu pix, hârtie și multă răbdare. Veți avea nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu