miercuri, 29 aprilie 2020

Caloriile din șifonier

 1-  Da, să nu uităm că nu avem voie să ieșim din casă atunci când ne dorim și cât ne dorim. Dar, tot împărăția, ne dă libertatea de a ieși o dată pe zi să facem sport în jurul locuinței. Să ne învârtim în parcare sau pe alei, până învățăm și ultima crăpătură sau groapă din asfalt, fiecare pietricică și să memorăm toate numerele de înmatriculare din zonă.
  2- Dar, să nu uităm că avem sufragerie, dormitor, hol și scara blocului, spațiu și spații suficiente să facem tumbe și să țopăim în voie.
  3- Dar, să nu uităm că avem aplicații pe telefon, exerciții cu duiumul pe youtube, suficiente să visăm la un corp care ar face furori pe orice copertă de revistă fashion sau selfie demențial pe FB & Insta.
   4- Dar, să nu uităm că avem o grămadă de filme și seriale pe diferite canale de TV sau online.
   5- Dar, să nu uităm că poziția Al Bundy este foarte confortabilă.
   6- Dar, să nu uităm că avem ceva fain de îmbucat, ceva pentru care ne-am războit în magazin, am stat de pe un picior pe latul, la coadă, la casa de marcat.
   Dar, să nu uităm că în curând magazinele se vor deschide.
   Și? Și ce dacă?
    Pâi, da! Dacă nu te regăsești în punctele 1,2 și 3, ai șanse să te revezi în punctele 4,5 și 6. Așadar, eu cred că această soluție anti-pandemie, de a sta în casă, este opera producătorilor de haine. 😎
    Cum așa? 😱
    Pâi, dacă faci sport și silueta este mai ceva ca acum două luni, trebuie să dai iama în magazinele de țoale, dacă nu faci mișcare, caloriile intră pâș-pâș în șifonier sau pe sub piele, doar pe timp de noapte, și-ți micșoarează hainele sau îți umflă corpul, și tot trebuie să mergi la un magazin de boarfe ca să-ți cumperi ceva textile 😁 Dacă doar clipești, ai șanse să mergi la achizitie de huse auto!
   Baftă, scutură hainele de calorii!



luni, 20 aprilie 2020

Ce mănânci de Paști!?

    Una din tradițiile Paștilor este să mănânci ou roșu, drob cu carne de miel și cozonac. În funcție de zona țării, din prea mult talent sau din fudulie, ouăle se desenează diferit sau se creează diferite modele prin aplicarea unor frunze în procesul de vopsire. Drobul, se produce acum din orice tip de carne: porc (cel mai des), pui, vită și de ce nu, dacă dorești, îl poți face din pește sau creveți! Pasca se înlocuiește ușor, ușor, cu cozonacul. Cozonacul poate fi cu cacao, care se găsea din belșug acum 2000 de ani 😜😂, nucă, dar și cu rahat turcesc, stafide sau glazurat în ciocolată. Timpul trece, vremurile se schimbă, posibilitățile diferă, tehnologiile se îmbunătățesc, tradițiile progresează!

Baftă!

sâmbătă, 18 aprilie 2020

Guacamole globalizat

   M-am trezit mai târziu ca de obicei, cu ceva foame în glandă dar cu lene mare pentru pregatit ceva. O lene d'aia, centură neagră șapte dani! După ce am băut prima cană de cafea, abia atunci am înțeles că trebuie să fac ceva. Foamea se răscula, începea să facă balamuc mare, clar, urma să amețesc, să devin ciufut (nu că n-aș fi - zic unii) și să halesc rapid ceva aiurea, care mi-ar fi dat boala porcului.
   Așadar, cu gândul la avocado pe care l-am cumpărat cu ceva zile în urmă, am purces către bucătărie. Agale. Viteza celui trimis după moarte. Butonez după o rețetă nouă, nouă pentru că săptămâna trecută am mai făcut ceva ce semăna cu guacamole. Găsesc "rețetă mexicană originală" pe vreo patru variante. În toate pomenea și de ceapă și de usturoi, eu punând doar ceapă, am zis să întreb o persoană avizată, documentată, chef ce să mai. Mona răspunde sec: ambele!
   Ca un adevărat Muntean, rostesc neaoș: Tulai Doamne! Dau in alte onomatopee iar cele doua cuvinte, tulai Doamne, mă duc la chestii cosmopolite, de globalizare, de ruperea granițelor și mixarea tuturor lucrurilor, inclusiv a oamenilor.
   La sfârșitul operațiunilor de spălare, tăiere, tocare și mixare a ingredientelor, realizez că ceea ce mă străfulgerase mai devreme, prin gând, este realizat de mult timp. De foarte mult timp. De atât de mult timp, încât noi trăim în beznă și chiauneală. Cum? Pâi, exemplu este guacamole globalizat!
   Avocado din Peru, lămâie din Grecia, sare Românească (sic!), piper Indian, Roșii din Italia, ceapă verde Românească (bis!), pătrunjel Românesc (băi, chiar suntem buricul pamantului!), usturoi Românesc (hai ca ametesc, chiar sunte tari sau era sub acoperire), castron din China (nimic fără ei) și chestii crocante din Polonia și Italia (bis!) pe post de suport pentru pastă.
   Deci, rețetă originală, de la mama ei, Mama Natură!
Baftă, sa ai poftă!
PS
nu am dorit neapărat, nu am ținut morțiș, dar, chiar dacă am folosit două bucăți de avocado, am întrebat în stânga și în dreapta, de trei ori, cine mai dorește. La sanchi, în gândul meu era: Livache, papă repede, tot!
Mi-a reușit!

miercuri, 15 aprilie 2020

Ce (te) faci în izolare!?

   În această perioadă de izolare, iaca sunt aproape cinci săptămâni, am auzit de tot felul de activități pe care le face fiecare, ba chestii mai vechi, precum cititul unei cărți, ba sport pe metru pătrat, că deh acum nu mai poți spune că nu ai timp!
  Un prieten îmi spunea că s-a apucat de studiat nu știu ce chestie legată de hidraulică! El fiind un foarte bun electrician și electronist! Bravo lui! Altcineva testează tot felul de rețete, alții devorează seriale pe diferite platforme sau fac curat în casă de nu știu câte ori pe săptămână - ăsta-i tot sport!
   Cine are noroc de curte, începe să fie un peisagist de frunte al țării, sau cum s-ar spune un "master chef" al  grădinii! Eh, aici am avut și eu ceva încercări dar nu am prins halatul, poate mă duc dincolo, peste dealuri, că este gratis! Unde peste dealuri? La Voila!
   Cel mai tare exercițiu, activitate, întreprindere, acțiune din această perioadă, este să te transformi în super-mamă sau super-tată! Cum și de ce?
   Păi... În timpuri normale contemprane, dimineața, ori duci piciul/picii la creșă/grădiniță/școală ori vine dădaca/bona/babysitter sau norocoșii au parte de bunică/bunic/mătușă și în unele situații, vecina de la parter care știe de toate pentru toți, este camera 4K a strărzii sau a blocului. După-amiaza sau seara, atunci când eroic te întorci acasă, rupt în gură, cu ficații trozniți sau fizicul sub nivelul mării, trebuie să te mai joci una-două-trei ore cu piciul/picii și dacă ești femeie sau cunoscător al sertarelor din bucătarie, mai trebuie să gatești să mai întinzi rufe sau mai știu eu ce călcat de haine. Eu, consider întinsul rufelor și călcatul hainelor, pauza pentru minte, decuplarea magică de la nebunia zilei, spălarea creierului, îmbătarea sinapselor, marea evadare!
   Dar, revenind, vorba unei vecine care a spus: e vremea ca unii părinți să fie părinți! 
Baftă!

duminică, 12 aprilie 2020

3R din criza

   În vremurile gri s-a pus mult accent pe cei trei frați R: Recuperare, Recondiționare și Refolosire. Părea o idee forțată, se crease o cursă nebună de a strânge tot ce era din hârtie, sticlă sau fier, se stivuia și se îndesa pe balcon sau în debara cât mai mult, pentru a putea preda cota aferentă.
   Anii au trecut, obiceiurile au fost uitate sau lepădate, chiar de au fost bune, dar fiind fortate... Sau nu sunt "cool"!
   Acu' ce să faci, stând prin casă sau curte, mai mult ca oricând, ajungi de te învârți în loc, ca un câine turbat după coadă, și ajungi tot acolo. De unde ai plecat! Așa că îți faci de lucru, sapi jardiniera în fiecare zi, stivuiesti revistele, atent, colț pe colț, sau te apuci și îndrepți cuie, sau filtrezi uleiul, presari zațul de cafea în ghiveci, sau...
   Chiar de nu-i o "Recuperare, Reconditionare, Refolosire" autentică, activitatea diurnă/noctură devine un sentiment de deja vu, de reciclare a zilei de ieri.
    Ca să fugi de 3R, este bine să-ți folosești imaginația, că altfel te bâlbâi în ganduri și o iei razna rău rapid! Of, tot 3R!

Baftă!

joi, 2 aprilie 2020

Cititul inca este gratis

   Cititul inca este gratis, dar nu si accesul oriunde.
Inca poti cumpara o carte, din magazin fizic sau online, din obor sau anticariat, sau sa imprumuti de la un prieten. Chiar literatura buna, din toate domeniile. Intradevar o crestere masiva a literaturii frivole, de Duminica cum i se mai spune, pentru delectare dupa o picoteala sau somnul de frumusete.
Nu este bizar ca numarul locurilor de unde poti cumpara o carte este mai mic ca numarul... A tot ceea ce doresti si unde doresti. Sa luam la intamplare, galeriile comerciale din orice urbe.
   Poti butona, naviga, pentru orice doresti, internetul iti va arata cai putin patrunse sau... Not found!
   Cititul incepe sa coste prin sinplul fapt ca nu mai acces oriunde la el, nu vei mai putea patrunde tainele unui domeniu la orice colt de strada, ori vei fi norocosul cu biblioteca construita de ai tai inaintasi, ori sa reusesti sa patrunzi in inaltele sfere.
   Cititul incepe sa coste pentru ca nu este exersat si mintea devine lenesa si obedienta, fara reactie la schimbarile cotidiene, locale, nationale, continentale si globale.
   Ne-cititul ne costa deja, si nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, priveste in jurul tau, in portofelul tau.
Bafta!