Tot acolo sunt expuse publicului larg, vase wc din marmură și gresie, cât și lavoare de dimensiuni impresionante, realizate din aceleași materiale. În plin ev mediu, Venețienii au urmat în dezvoltarea acestei arte, arta de a da semnificație și utilitatea unui bulgăre din argilă, de a bucura orice privitor. Vaze sau farfurii, statuete sau minunatele măști pentru carnaval, toate realizate într-un stil unic, multicolor și combinativ. De acolo, din Venezia, a început dezvoltarea mai multor centre de producție a ceramicii italiene în jumătatea de nord a peninsulei.
Porțelanul a început să se fabrice în Europa, ceva mai tarziu, în zorii secolului al XVIII-lea în localitatea Meissen, în apropiere de Dresda.
Până atunci, comercianții care făceau comerț în China, vindeau la prețuri exorbitante produsele din porțelan, el fiind apanajul regalității și a nobilimii foarte bogate. In 1708, E.W. von Tschirnhaus a fost realizatorul rețetei pentru porțelan, rețetă realizată prin inginerie inversă deoarece nu reușeau să cumpere sau să răpească ceva meșteri chinezi. Există un pic de telenovelă la nivel de legendă: se pare că Johann F. Bottger, discipolul și colaboratorul lui von Tschirnhaus, a fost cam invidios și l-a ajutat pe ingeniosul fizician-alchimist, să-l salute pe Sf Petru înainte de termen, apoi a jubilat în fața lui August cel Puternic Duce de Saxonia și finanțatorul proiectului. Una peste alta, Prusacii au dominat producția de porțelan în Europa până în 1756, când în Franța (la Sevres) a început manufacturarea prețioaselor piese minunat pictat. Englezii nu s-au lăsat mai prejos și începand cu anul 1751 au dat startul producției de porțelan în Worchester. Cam în aceeași perioadă a început și diferențierea clară a maselor ceramice, ceramica roșie -uzuală, realizata în toate colțurile lumii și ceramica albă zisă și ceramică nobilă, realizată cu ajutorul unei argile specifice, caolin. Datorită caolinului a fost posibilă prelucrarea masei brute în straturi foarte subțiri, astfel reușind fabricarea nu numai a farfuriilor sau vazelor cât și a bibelourilor splendide, de o delicatețe fără margini.
Usor, usor tehnologia a fost dezvoltată și răspândită în toate țările Europene, cu precădere în zonele sudice ale continentului, acolo unde sunt resurse naturale din belșug, oamenii cu simț estetic mult mai dezvoltat, iubitori de culori calde și vesele. Având în vedere dezvoltarea industrială pe scară largă în absolut toate domeniile, nu este o uimire banalizarea acestor produse delicate, într-o infinitate de utilizări, forme sau culori.
Baftă și savurați cafeaua în fiecare dimineață dintr-o ceașcă minunată!